Praktische adviezen

Indien u al langer op zoek bent naar de meest ideale keuken zult u zich er vast in herkennen dat de strijd tussen praktisch en mooi een hevige kan zijn. Hieronder staan diverse adviezen waar minimaal aan gedacht moet worden bij het kopen van een keuken. Een adviseur van Martens Keuken & Haarden helpt u graag bij het maken van ideale en bijpassende opstelling.

De werkhoogte van het aanrechtblad is een van de meest belangrijke keuzes die u te wachten staat bij het aanschaffen van een nieuwe keuken. Martens adviseert altijd te kijken naar de hoofdgebruiker van de keuken. Hierbij wordt de keuken afgestemd op de persoon die het meest in de keuken staat.

De stelregel hierbij is als u voor het werkblad staat met uw armen in een hoek van 90 graden (uw onderarmen en handen zijn nu horizontaal boven het werkblad geplaatst). De afstand tussen uw onderarmen en het werkblad mag dan plusminus 10 tot 12 centimeter zijn.

Dit advies geldt voornamelijk voor keukens zonder vaatwasser, indien u vaak aan het afwassen bent is het namelijk zeer belangrijk dat u de bodem van de spoelbak kunt aanraken zonder dat u hiervoor gebogen hoeft te staan. Uw rug zal u dankbaar zijn!

De juiste hoogtes zijn erg belangrijk betreffende apparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oven, magnetron, stoomoven of een combi hiervan op hoogte. De ideale hoogte hiervan is tussen de 100 en 140 cm hoog. Op deze hoogte kunt u de ovenschalen het meest veilig uit uw apparaat pakken.

De ideale plek voor de koelkast is op ooghoogte, daarbij adviseert Martens altijd om de koelkast voorkeur te geven als er niet genoeg ruimte in de keuken is om meerdere hoge kasten te plaatsen. Deze voorkeur vloeit voort uit het feit dat de koelkast het meest gebruikte apparaat in de keuken is.

Als uw cv ketel op zolder staat zult u vast herkennen dat het erg lang kan duren voordat er warm water in de keuken is. De oplossing hiervoor is een kokend waterkraan of een boiler.

Er zijn zelfs boilers die onder de plint verwerkt kunnen worden, let echter wel op dat de plint dan minimaal 15 cm hoog dient te zijn. Dit kan alleen met een boiler. Niet met een kokendwaterkraan.

Wist u dat een keuken voor rechtshandige mensen een andere opstelling heeft dan een keuken voor linkshandige mensen?

De standaard volgorde voor rechtshandige mensen is namelijk (van links naar rechts) koelkast, spoelbak, kookplaat. Zodat er met rechts eenvoudig bij het gasfornuis ingegrepen kan worden.

De standaard volgorde voor linkshandige mensen is zodoende ook precies andersom.

Onderhoudsadviezen

Indien u een keuken gekocht heeft wilt u uiteraard dat deze zo lang mogelijk in nieuwstaat blijft verkeren. Hieronder zijn een aantal adviezen uitgeschreven die u daarbij helpen.

Bij kunstof werkbladen kunt u het beste regelmatig het blad afnemen met water en dreft. Vervolgens droogmaken met een droge doek. Hardnekkige vlekken kunt u wegkrijgen met wasbenzine of terpetine. Let op dat u het werkblad daarna grondig naspoelt.

Lees hier meer

Composiet houdt u schoon door het regelmatig met dreft gemengd met water af te nemen en vervolgens droog te maken met een droge doek. Voor hardnekkige vlekken kunt u CIF Cream zonder citroen gebruiken. Let op alleen de cream versie gebruiken!. In combinatie met een wondersponsje. Goed naspoelen en de CIF niet te lang op het werkblad laten liggen.

Lees hier meer

Graniet kunt u schoonmaken met Dreft gemengd met water en vervolgens afnemen met een droge doek. Voor hardnekkige vlekken kunt u proberen deze weg te krijgen met Glassex. Echter kan het permanent ingetrokken zijn. Graniet is een poreus materiaal en hierdoor moet er uitgekeken worden met producten die het materiaal aan kunnen tasten.

Ook kunt u indien het blad dof wordt een onderhoud set bestellen om het blad opnieuw te impregneren waardoor het blad zijn glans weer terug krijgt.

Lees hier meer

Meestal is het voldoende om keramiek schoon te krijgen met heet water en een sponsje. Voor hardnekkige vlekken kunt u CIF cream zonder citroen gebruiken in combinatie met een wondersponsje.

Lees hier meer

Een houten werkblad heeft regelmatig onderhoud nodig. Gewone plekken kunt u schoonmaken met water er moet echter altijd direct worden nagedroogd. Om een lange levensduur te garanderen moet het blad zes tot 12 keer per jaar worden geolied.

Lees hier meer 

Lees hier meer over:

RVS 

Terrazo

Glas