Duurzame apparatuur

Martens juicht de veranderingen omtrent duurzaamheid in de keukenbranche al jarenlang toe. Daarnaast vinden wij dat wij een plicht hebben het goede voorbeeld te geven. Hieronder vindt u een aantal tips rondom duurzame apparatuur dat verder gaat dan simpelweg energieklasse A apparatuur. Voor elk budget zijn er duurzame keuzes te maken.

De koel-(vries)kast staat met stip op nummer een als het gaat om duurzame apparatuur. Dit komt doordat deze constant aanstaat. Hierdoor is een energiezuinige koelkast niet alleen erg duurzaam maar scheelt dit ook nog eens in uw portemonnee!

De afzuigkap staat niet voor niks als tweede in dit rijtje vermeld. Wij van Martens adviseren in zeer veel gevallen een afzuigkap op basis van recirculatie. De techniek hierachter is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen doordat nieuwbouwhuizen luchtdicht opgeleverd worden. Vanuit dit oogpunt mag het in veel gevallen niet meer om een gat naar buiten te maken.

Recirculatie is hierdoor steeds beter geworden en valt nauwelijks meer te onderscheiden van een afzuigkap naar buiten.

Het duurzame van een afzuigkap op basis van recirculatie is dat er geen warme lucht naar buiten wordt afgevoerd, dit scheelt in de stookkosten.

Er zijn 3 soorten recirculatiefilters, hieronder staan deze verder beschreven.

  • Koolstoffilter: een standaard koolstoffilter dient ongeveer eens per 3 maanden te worden vervangen (afhankelijk van mate van gebruik afzuigkap en soort eten).
  • Een regenereerbare koolstoffilter: Bij een regenereerbare koolstoffilter kan na 3 maanden de koolstof opnieuw worden geregenereerd in de oven. Hierdoor gaan deze beduidend langer mee.
  • Een plasmafilter: Een plasmafilter gaat 10 tot 15 jaar mee en werkt in plaats van op koolstof op ionische basis. Dit filter, filtert niet alleen de luchtjes maar ook pollen en virussen uit de lucht. Zie ook het filmpje van plasmamade op deze pagina.

Vaatwassers hebben de afgelopen jaren flinke aandacht gekregen met betrekking tot duurzaamheid. Dit is zelfs zo hard gegaan dat er ondertussen legio vaatwassers zijn die minder water verbruiken dan traditioneel afwassen.

Koken op elektra klinkt in alle gevallen duurzamer dan koken op gas. Echter is dit alleen het geval als u kookt op een inductie kookplaat. Zelfs in het geval van een inductie kookplaat is het nog steeds ongeveer even belastend qua CO2 uitstoot als een gaskookplaat. Doordat de komende jaren een flinke verbetering teweeg gebracht gaat worden in de manier waarop stroom wordt geproduceerd is het echter vanzelfsprekend dat de inductie kookplaat het duurzame alternatief van een gaskookplaat is.

Uiteraard is een inductiekookplaat in combinatie met zonnepanelen altijd het meest duurzaam.

Ook is het goed om te weten dat het kabinet een plan opgesteld heeft om Nederland in 2050 gasvrij te hebben. Dit plan zal gefaseerd worden uitgerold en heeft direct gevolgen voor het gebruik van gas in de keuken.

Als u een duurzame oven wilt is het raadzaam om te kijken naar de compact modellen met een nis van 45 cm. Deze ovens, of combinaties met danwel stoom of magnetron zijn zuiniger dan degene met een standaard formaat. Tevens kan zoals bij elk apparaat gekozen worden tussen diverse energielabels.

De kokendwater kraan kan helpen bij het besparen van energie in uw huis. Echter zegt dit niet dat deze altijd een besparing oplevert. Dit gebeurt alleen in het geval als de gebruiker meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid kokendwater gebruikt voor bijvoorbeeld thee. Als u vaak een pot thee zet levert het geen besparing op.

Met duurzaamheid in ogenschouw is het ook raadzaam om een eenhendelmengkraan aan te schaffen in plaats van een kraan met twee hendels. Dit omdat het met een eenhendelmengkraan gemakkelijker is de juiste temperatuur en waterstraal te bepalen.